Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Sefa YALVAÇ

Tarihçe

2003-2004 eğitim-öğretim yılında, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Gümüşhane Mühendislik Fakültesi, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği adı altında hizmete başlayan bölüm, 2008 yılından itibaren yeni kurulan Gümüşhane Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi bünyesine dahil edilmiştir. Yüksek Öğretim Kurumunun 06.05.2009 tarih ve 2059 sayılı kararı ile de Bölümün adı “Harita Mühendisliği” olarak değiştirilmiştir. Harita Mühendisliği Bölümü Fotogrametri, Jeodezi, Kamu Ölçmeleri, Kartoğrafya, Ölçme Tekniği ve Uzaktan Algılama Anabilim Dalları’ndan oluşmaktadır. 2009 yılı itibariyle lisans düzeyinde II. Öğretim programı açılmıştır. Gümüşhane Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü 31.05.2008 tarihinde 2547 Sayılı Yükseköğretim kanununa tabii olarak kurulmasıyla Harita Mühendisliği Anabilim Dalı Enstitü bünyesinde yer almıştır.

Kazanılan Derece

Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayanlar Harita Yüksek Mühendisi unvanı ile mezun olurlar.

Kabul Koşulları

Yüksek lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamış ve sınavları başarmış olmak zorundadır. Programa öğrenci kabulü ve başvuru koşulları akademik dönem başlamadan önce Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Internet adresinde yayınlanmaktadır (Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği).

Yüksek lisansa başvuracak adayların, öncelikle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ALES sınavından geçerli puan almaları gerekir.

Üst Kademeye Geçiş

Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve YÖK’ de geçerliliği olay yabancı dil sınavlarından herhangi birinden geçerli not almak koşuluyla Doktora programlarında öğrenim göremeye hak kazanırlar.

Mezuniyet Koşulları

Harita Mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi elde edebilmek için 21 kredilik (120 AKTS karşılığı) ders alıp, en az CC derecesiyle geçmiş olmak, 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak ve bir yüksek lisans tezi hazırlayıp, jüri önünde sunarak başarılı olmak şarttır.

Mezun İstihdam Olanakları

Harita Yüksek Mühendisleri, kamu ve özel sektörde meslekleri ile ilgili pek çok alanda istihdam edilmekte ve kendi işlerini de kurabilmektedir. Harita Yüksek Mühendislerinin çalışabileceği başlıca alanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir: üniversiteler, araştırma kurumları ve diğer kamu kurumları, belediyeler.

Ölçme ve Değerlendirme

Öğrenciler her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır.